Leren Revalideren

SPECIFIEKE BLESSURES

CVA

CVA staat voor Cerebro Vasculair Incident, ook welbekend als beroerte. Meestal zijn het herseninfarcten (80%). Bij herseninfarcten ontstaat er een verstopping in de bloedvaten door dichtslibben of een bloedpropje (meestal een combinatie). Bij een hersenbloedingen (20%) is het bloedvat lek of geknapt.

 

Zowel bij een herseninfarct als bij een hersenbloeding stroomt er te weinig bloed naar een deel van de hersenen. Dit deel krijgt dan te weinig zuurstof. Hierdoor sterven daar de hersencellen af en wordt de functie van dat gebied verstoord. Hoe erg de gevolgen hiervan zijn, hangt o.a. af van de ernst van het accidenten de plaats in de hersenen.

 

Effect motor imagery op hersenen

Bij CVA-revalidatie is het belangrijk dat er nieuwe verbindingen in het brein gemaakt worden. Dit kan door te bewegen tijdens bijvoorbeeld fysiotherapie, maar ook door motor imagery (visualiseren van bewegingen) toe te passen. Wanneer bewegingen worden ingebeeld, zijn namelijk dezelfde hersendelen actief als wanneer de beweging/taak daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

 

Door motor imagery regelmatig toe te passen, versterken neurale verbindingen, worden leerprocessen versneld en worden motorische vaardigheden verbeterd. Dat maakt motor imagery een effectieve methode voor revalidatie en het aanleren van (nieuwe) bewegingen, als aanvulling op fysiotherapie.

 

Effect guided imagery op patiënt

Bijna een kwart van de CVA-patiënten heeft na de CVA last van angstige gevoelens, bijvoorbeeld angst om te vallen of paniekgevoelens over de toekomst. Angst heeft een negatieve invloed op het functioneren en het revalideren van de patiënt. Guided imagery (visualisatie ter ontspanning) is bewezen daarbij te helpen: Het bleek dat patiënten significant minder angstig waren na het deelnemen aan ontspanningsoefeningen en dat de oefeningen makkelijk in gebruik en laag in kosten waren (Kneebone et al., 2014).

 

Op deze site wordt onderzoek, audio en video over (de behandeling van CVA) met jullie gedeeld. Mochten jullie zelf aanvullingen hebben, dan horen we dat graag

 

Artikelen

Videos

Revalidatie na een beroerte

Ramon vertelt over vermoeidheid na zijn beroerte

Ramon vertelt over vermoeidheid na zijn beroerte